Mevlid-i Halil Mağarası ve Camii
  • Tarih: 25/11/2015
  • Tags: , , , ,

  • Mevlid, “kutlu doğum” demektir. Hz. İbrahim Peygamberin bu mağarada doğduğuna inanıldığından, mağaraya Mevlid-i Halil Mağarası adı verilmiştir. İnanışa göre; Kahinleri, Kral Nemrud’a, dinini ve tahtını yıkacak bir çocuğun haberini verdiklerinde, Nemrud, o yıl doğacak olan bütün çocukların öldürülmesini emreder. Bu sırada hamile olduğunu anlayan Hz. İbrahim’in annesi Nuna Hatun, bir müddet hamileliğini gizledikten sonra, doğum günü yaklaşınca gizilce bu mağaraya sığınır ve Hz. İbrahim’i burada dünyaya getirir.

    Mağara

    Mevlid, “kutlu doğum” demektir. Hz. İbrahim Peygamberin bu mağarada doğduğuna inanıldığından, mağaraya Mevlid-i Halil Mağarası adı verilmiştir. İnanışa göre; Kahinleri, Kral Nemrud’a, dinini ve tahtını yıkacak bir çocuğun haberini verdiklerinde, Nemrud, o yıl doğacak olan bütün çocukların öldürülmesini emreder. Bu sırada hamile olduğunu anlayan Hz. İbrahim’in annesi Nuna Hatun, bir müddet hamileliğini gizledikten sonra, doğum günü yaklaşınca gizilce bu mağaraya sığınır ve Hz. İbrahim’i burada dünyaya getirir. Doğum sonrası her gün gizlice gelerek, O’nu emzirir. Allah’ın emriyle bir ceylanın, her gün mağaraya gelip mucizevi bir şekilde Hz. İbrahim’i emzirdiği, 15 ay kaldığı mağarada 15 yaşındaki bir genç görünümünü aldığı rivayet edilir.

    Mevlid-i Halil Mağarası

    Camii

    Hz. İbrahim’in doğduğu Mağaranın yanında inşa edilmesi nedeniyle, bu camiye Mevlid-i Halil Camii denmektedir. Putperest tapınağından, havraya daha sonra kiliseye çevrilmiştir. Osmanlı Paşası Muhammed Salih Paşa tarafından 1523 tarihinde camiye dönüştürülmüştür. Osmanlı döneminden bu yana, bu camide sabah, ikindi ve yatsı namazlarından sonra kadiri zikri yapılmaktadır.

    Mevlid-i Halil Camii

    Bediüzzaman Said Nursi Makamı

    Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri, 1878’de Bitlis’te doğmuştur. İslam âlimi ve müfessiri olup, Risale-i Nur Külllyatı’nın yazarıdır. Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri “Bütün Urfa halkına, çoluk ve çocuğuna ve mezarda yatanlarına her sabah dua ediyorum. Ve bütün Urfalılara selâm diyorum. Urfa taşıyla, toprağı ile mübarektir… Urfa İbrahim Halillullah’ın bir menzilidir… Hastalıktan kurtulursam, gelecek kışta Urfa’ya gitmeyi arzu ediyorum” (Emirdag Lahikası-II 27.Mektup) diye Urfa’yı tanımlamakta ve Urfa’ya olan özlemini dile getirmektedir. Said Nursî Hazretleri vefatından 3 gün önce, talebelerine beni Urfa’ya götürün der. Urfa’ya gelerek, İpek Palas Oteli 27 nolu odaya yerleşir. 23 Mart 1960’da vefat edince, yurt genelinden gelen talebeleri ve Urfa ahalisinin coşkulu katılımı ile Urfa Ulu Camii’de cenaze namazı kılındıktan sonra, Mevlld-i Halil Mağarası karşısında, kendisine ayrılan yere defin edilir. Ancak 27 Mayıs 1960 darbesi sonrası o dönemin hükümetinin emriyle, 12 Temmuz 1960’da mezarı gece açılarak naşı bilinmeyen bir yere nakledildi. Hala mezarının nerede olduğu kesin olarak bilinmemektedir.

    Bediüzzaman Makamı

    Kaynak:Bilgi Panosu





    Yorum yapın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir