Aksaray İli Güzelyurt İlçesi sınırları içerisinde yer alan Selime Katedrali, Kapadokya’nın en büyük manastırıdır. Kayalara oyulmuş yüksek bir noktada çok katlı bir yapıya sahip olan Katedral, muhteşem bir güzelliğe sahiptir. Bizans döneminde kapsamlı bir manastır hüviyetine sahip olan Selime Katedrali, bölgede yaşayan Hristiyanların en önemli dini merkezi olmuştur. Kapadokya’da ilk yüksek sesli ayin burada yapılmıştır.
Selime Katedrali dini bir merkez olmasının yanı sıra aynı zamanda önemli bir askeri üs’tür. Bölgede yaşayan insanlar çoğu zaman katedrali bir kale gibi kullanmışlar, muhtelif noktalara mevzi ve sur yaparak kendilerini savunmuşlardır.
Selime katedrali birbirine dehliz ve tünellerle bağlı onlarca odadan oluşmaktadır. Katedralin içerisinde iki sıra halinde sütunlar mevcuttur. Bu sütunlar Katedrali üç sahana ayırmıştır. Katedral içerisinde yer alan 3 nefli bazilika planlı kilise, bölgede bu planda yapılmış tek örnektir. Selime Katedrali 8. ve 9. Yüzyıllar arasına tarihlenmektedir. Kiliselerde yer alan freskler ise 10. Yüzyılın sonu ile 11. Yüzyılın başlarına aittir.

Selime Katedrali çıkışında karşımıza gelen yüksek koridor, ticaret maksadıyla bölgeye getirilen develerin çıkarıldığı kervan yolunun bir kısmıdır. Selime’de kurulan pazar nedeniyle kervanlar Selime’ye gelmekte ve kervanların güvenliği için develer katedralin orta kısmına kadar çıkarılmakta idi. Katedral içerisinde bulunan mutfak dikkat çekicidir. Piramit şeklinde yapılan mutfakta etrafı aydınlatmak için kandil yerleri düşünülmüş, diğer odalarla bağlantı noktalan oluşturulmuştur. Katedralin 100 Metre doğusunda yer alan Meryemana Kilisesi, bu bölgenin en güzel kaya oyma kilisedir. Kilisenin karşısında ise doğa harikası peribacaları bulunmaktadır.
Ihlara Vadisi’nin kuzey girişinde yer alan Selime Katedrali ve çevresinde yüzyıllar boyunca çok sayıda din adamı yetişmiş, bölge Bizans döneminde Ortodoks Hristiyanların en önemli merkezlerinden biri olmuştur. 11. yüzyıl’da bölgeye hâkim olan Selçuklu Türklerinin hoşgörülü yaklaşımları sayesinde Selime ve Ihlara Vadisinde kilise yaşamı uzun yıllar devam etmiştir.

Selime Katedralinde yer alan tasvirlerde; İsa’nın Göğe Çıkışı, Müjde, Doğum, Üç Müneccimin Tapınması, Çocukların Öldürülmesi, Mısır’a Kaçış, Elizabeth’in Takip Edilmesi, Vaftiz, Meryem’in İlk Yedi Adımı, Meryem’in Mabede Takdimi, Koimesis gibi sahneler bulunmaktadır.
Selime Katedrali Selçuklular zamanında da askeri bir üs olarak kullanılmış, Selçuklu Komutanlarından AH Paşa burada Moğollara karşı uzun süren başarılı bir savunma yapmıştır. Moğollar hile yolu ile ancak kaleye sahip olabilmişler, Ali Paşa ve adamlarını şehit etmişlerdir. Ali Paşa’ya ait mezar ve türbe Katedralin batısında yer almaktadır.
Yorum yapın